Chokladbollar med kola, hur trevligt? Jag såg dessa hos Camilla Hamid och kände direkt att jag var tvungen att göra min egna variant. Mina chokladbollsgrottor med kola är alltså naturligt sötade med agavesirap, dadlar och lite kokossocker. Du gör dom enkelt glutenfria igenom att använda dig av rena/glutenfria havregryn.
Chokladbollsgrottor med kola
Ingredienser
Chokladbollar
- 14 färska och urkärnade dadlar
- 100 gram rumsvarmt smör
- 4 dl havregryn
- 2 msk kakao
- 6 msk kallt, starkt kaffe
- 1 dl riven kokos
Kola
- 1,75 dl vispgrädde
- 50 gram smör
- 0,5 dl agavesirap
- 4 msk kokossocker
Instruktioner
- Mixa dadlar och smör så gott det går. Mixa därefter ner havregryn, kakao och kaffe. Ställ in chokladbollssmeten i kylen.
- Koka upp samtliga ingredienser till kolan. Sänk värmen och låt kolan sjuda i cirka 20-25 minuter. Rör om då och då. Du vet att kolan är klar när den ändrat färg och börjat tjockna. Låt svalna en aningen.
- Under tiden kolan svalnar formar du chokladbollssmeten till 12 lika stora bollar. Rulla dom sedan i riven kokos.
- Lägg chokladbollarna på ett fat och gör ett hål i mitten av varje boll med hjälp av ett köksverktyg.
- Häll i lite kola i varje hål och ställ in chokladbollsgrottorna i kylen tills kolan svalnat helt.