Chokladmousse tårta

Denna tårtan bör läggas till på allas ”att-baka-lista”. Det är alltså en kladdkaka toppad med chokladmousse! Så otroligt god och inte nog med det – den är också glutenfri. Chokladmoussetårtan är sötad med dadlar, vaniljsocker och mörk choklad. Tårtan blir allra godast efter en natt i kylen så jag rekommenderar att ni gör den dagen […]

Denna tårtan bör läggas till på allas ”att-baka-lista”. Det är alltså en kladdkaka toppad med chokladmousse! Så otroligt god och inte nog med det – den är också glutenfri. Chokladmoussetårtan är sötad med dadlar, vaniljsocker och mörk choklad.

Tårtan blir allra godast efter en natt i kylen så jag rekommenderar att ni gör den dagen innan servering.

Chokladmoussetårta

Skriv ut receptet
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 3 t
Total tid 3 t 20 minuter

Ingredienser

Kladdkaka

  • 125 gram smör
  • 50 gram mörk choklad
  • 18 färska och urkänade dadlar
  • 3 ägg
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 1 dl kakao
  • 0,5 msk vaniljsocker
  • 2 krm salt

Chokladmousse

  • 1 gelatinblad
  • 3,5 dl vispgrädde
  • 100 gram mörk choklad (70% kakaohalt)
  • 2 tsk vaniljsocker

Topping

  • Färska bär

Instruktioner

Kladdkaka

  • Sätt ugnen på 160 grader varmluft och klä en springform med bakplåtspapper.
  • Smält smör och choklad på låg värme. Mixa därefter ner dadlarna så gott det går.
  • Vänd ner resterande ingredienser och häll smeten i din springform. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i cirka 17-20 minuter. Mitten ska fortfarande vara kladdig. Låt svalna helt.

Chokladmousse

  • Lägg gelatinbladet i kallt vatten i cirka 10 minuter.
  • Vispa 3 dl av grädden löst. Precis när vispen börjat lämna spår efter sig är grädden färdigvispad. En för hårt vispad grädde kan bidra till en grynig mousse.
  • Smält chokladen över ett vattenbad.
  • Värm upp resten av vispgrädden (0,5 dl) i en kastrull. Krama ur gelatinbladet och rör ner det i kastrullen. Rör ihop den varma grädden och den smälta chokladen i en stor skål. Vänd sedan försiktigt ner den vispade grädden i omgångar.
  • Häll moussen över kladdkakan och låt den stå i kylen, minst 4 timmar men gärna över natten.
  • Dekorera med färska bär - Ät och njut!

Varmt välkomna till Hälsobak! Melissa heter jag och jobbar som receptkreatör samt matfotograf. På ett enkelt smidigt och sätt hoppas jag på att kunna inspirera er till att baka med mer näring och mindre socker – utan pekpinnar och förbud.

Senaste

Snickerssmoothie

Smoothie som smakar snickers!

Rabarbermuffins

Bakade med havre & kokosmjöl samt mindre socker!

Chokladpudding på chiafrön

Chiapudding som smakar chokladpudding!

Fiberrika saffransbollar

Fiberrika raw-bollar med smak av saffran!

Filmjölksbröd med svarta bönor

Ett bröd som varken behöver jäsa eller knådas!

Glutenfri mazarinkaka med apelsin

Saftig och glutenfri mazarinkaka smaksatt med apelsin!

Sockerkaka med mandelmjöl

En glutenfri sockerkaka bakad med mandelmjöl!

Kladdkaka med jordnötssmör

En glutenfri kladdkaka med mycket jordnötssmör!

Brownie med jordnötssmörfrosting

Glutenfri brownie toppad med en riktigt god jordnötssmörfrosting!

Vanilj – & blåbärsmuffins

Perfekt till mellanmål!

Populärt just nu

Vanilj – & blåbärsmuffins

Perfekt till mellanmål!

Morotskaka

Näringsrik morotskaka bakad med mindre socker!

Chokladpudding på chiafrön

Chiapudding som smakar chokladpudding!

Nyhetsbrev

Du kanske också gillar