Denna tårtan är verkligen fantastiskt på alla sätt och vis. Glutenfri, bakad med mindre socker och bara helt underbart god. I moussen har jag använt mig av lätt kesella för att få lite mer syrlighet och det går så fint ihop med chokladen.
Moussetårtan spenderar gärna en natt i kylen så förbered den dagen innan servering! Bären lägger du på precis innan servering.
Hallonmousse tårta
Ingredienser
Kladdkaka
- 125 gram smör
- 100 gram mörk choklad
- 18 färska och urkänade dadlar
- 2 ägg
- 1,75 dl mandelmjöl
- 0,5 dl kakao
- 1 krm salt
Hallonmousse
- 300 gram frysta hallon
- 3 gelatinblad
- 2 dl vispgrädde
- 250 gram lätt kesella
- 1,25 dl strösocker/sockerersättning
Topping
- Färska bär
Instruktioner
Kladdkaka
- Börja med kladdkakan och sätt ugnen på 160 grader varmluft. Klä en springform (20 cm) med bakplåtspapper.
- Smält smör och choklad på låg värme i en kastrull. Mixa därefter ner dadlarna så gott det går.
- Tillsätt resterande ingredienser till kladdkakan och vänd runt smeten med hjälp av en slickepott.
- Häll smeten i din springform och grädda den i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter. Kanterna ska vara fasta och mitten lite ogräddad. Låt kladdkakan svalna helt.
Hallonmousse
- Häll hallonen i en kastrull och låt dom tina samt koka i cirka 5 minuter.
- Sila av hallonen så att du får bort alla kärnorna. Du ska ha 1,25 dl hallonpure efter.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.
- Vispa grädden löst. Vispar du den för hårt riskerar du att få en grynig mousse. Precis när vispen börjar lämna spår efter sig är den klar.
- Rör ihop kesella, hallonpuré och socker i en bunke. Värm upp 1 dl av hallonblandningen i en kastrull. Kramar ur gelatinbladen och vispa ner dom i kastrullen tills dom lösts upp sig helt. Häll tillbaka blandningen i skålen och vänd försiktigt ner grädden.
- Häll moussen över kladdkakan och låt den stelna i kylen över natten.
- Toppa med färska bär - ät och njut!