Kolamums

Glutenfria samt bakade med mindre socker!

En favoritkaka utan tvekan! Botten är en klassisk silviakaka (på mitt vis med mer näring och mindre socker) toppad med en riktigt god kolaglasyr gjord på kokossocker. Kokossocker ger en riktigt god kolasmak och är dessutom helt naturligt!

Dom bitarna som inte äts upp rekommenderar jag att du fryser in och tar fram vid behov!

Kolamums

Skriv ut receptet
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 25 minuter

Ingredienser

Mjuk kaka

  • 150 gram smör
  • 4 ägg
  • 1,5 dl strösocker/sockerersättning
  • 3 dl glutenfritt havremjöl
  • 0,75 dl kokosmjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 0,5 msk vaniljsocker
  • 4 tsk bakpulver
  • 2 dl mosad/mixad banan
  • 2,5 dl filmjölk

Glasyr

  • 175 gram smör
  • 3 äggulor
  • 1,5 dl kokossocker

Topping

  • Riven kokos

Instruktioner

Mjuk kaka

  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft samt klä en liten långpanna med måtten 20 x 30 cm.
  • Smält smöret och låt det svalna.
  • Vispa ägg och socker poröst i minst 5 minuter med en elvisp.
  • Blanda samman alla torra ingredienser i en skål.
  • Vänd ner samtliga ingredienser i äggvispet och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  • Häll smeten i din form och grädda den i mitten av ugnen i cirka 25-30 minuter. Låt kakan svalna och gör undertiden glasyren.

Glasyr

  • Smält ihop smör och kokossocker tills kokossockret löst upp sig helt. Detta tar några minuter så ha tålamod!
  • Tillsätt äggulorna och låt glasyren sjuda på låg värme under konstant omrörning. Det är viktigt att glasyren bara sjuder och inte kokar! Du vet att glasyren är klar när den börjat tjockna.
  • Häll glasyren över kakan och strö över riven kokos direkt. Låt svalna helt.

Varmt välkomna till Hälsobak! Melissa heter jag och jobbar som receptkreatör samt matfotograf. På ett enkelt smidigt och sätt hoppas jag på att kunna inspirera er till att baka med mer näring och mindre socker – utan pekpinnar och förbud.

Senaste

Naturligt sötade frökakor

Naturligt sötade frökakor proppade med vitaminer och mineraler.

Apelsinkladdkaka

En glutenfri och otroligt god kladdkaka med smak av apelsin!

Sockerkaka med mandelmjöl

En glutenfri sockerkaka bakad med mandelmjöl!

Banoffeepaj i glas

Glutenfri och naturligt sötad.

Havre-pannkaksmuffins

Pannkaksmuffins gjorda på havremjöl! Näringsrika och väldigt mättande.

Fräsch mangodessert med havrekrisp

En fantastiskt god dessert bakad med mindre socker!

Chokladmousse tårta

Denna tårtan bör läggas till på allas "att-baka-lista". Det är alltså en kladdkaka toppad med chokladmousse! Så otroligt god och inte nog med det -...

Rabarbermuffins

Bakade med havre & kokosmjöl samt mindre socker!

Chocolate chip muffins med jordnötssmör

Chocolate chip muffins som passar utmärkt till mellanmål!

Chocolate overnight oat

Overnight oat med smak av mycket choklad!

Populärt just nu

Morotskaka

Näringsrik morotskaka bakad med mindre socker!

Chokladpudding på chiafrön

Chiapudding som smakar chokladpudding!

Vanilj – & blåbärsmuffins

Perfekt till mellanmål!

Nyhetsbrev

Du kanske också gillar