Limekladdkaka med jordgubbsmousse

Glutenfri och bakad med mindre socker!

En helt fantastiskt god tårta med limekladdkaka i botten med en otroligt len jordgubbsmousse ovanpå. Detta är en perfekt tårta att fira in sommaren med! Den är dessutom helt glutenfri samt bakad med mindre socker. Önskar du göra den sockerfri så byter du bara ut strösockret mot sockerersättning – men behåll gärna vaniljsockret! Det gör att den kalla bismaken som sockerersättningen ger dras ner en aningen.

Både kladdkakan och moussen funkar utmärkt att förbereda dagen innan. Faktum är att kladdkakan blir godast efter en natt i kylen!

Limekladdkaka med jordgubbsmousse

Skriv ut receptet
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 3 t
Total tid 3 t 30 minuter

Ingredienser

Kladdkaka

  • 125 gram smör
  • 3 ägg
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 0,75 dl majsmjöl
  • 1 dl strösocker (eller sockerersättning)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk nypressad limesaft
  • Rivet skal från 2 lime

Jordgubbsmousse

  • 300 gram frysta jordgubbar
  • 3 gelatinblad
  • 2 dl vispgrädde
  • 250 gram lätt kesella
  • 0,5 dl strösocker (eller sockerersättning)
  • 0,5 msk vaniljsocker

Instruktioner

Kladdkaka

  • Sätt ugnen på 160 grader varmluft och klä en springform (20 cm) med bakplåtspapper.
  • Smält smöret och låt det svalna en aningen.
  • Vänd ner resten av ingredienserna och häll smeten i din form. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter. Kladdkakan ska vara kladdig i mitten men ha fasta kanter. Låt svalna helt.

Jordgubbsmousse

  • Tina jordgubbarna och mixa dom sedan fint. Sila purén så du får bort alla trådar och liknande.
  • Lägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 5 minuter.
  • Vispa grädden löst. Den ska precis lämna spår efter sig. Vispar du den för hårt riskerar du en gryning mousse.
  • Blanda ihop jordgubbspuré, kesella och socker. Ta cirka 1 dl av jordgubbsblandningen och värm den i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och vispa hastig ner ett gelatinblad i taget. Häll tillbaka den varma purén i skålen.
  • Vänd försiktigt ner lite grädde i taget och rör om tills du har en len mousse.
  • Häll moussen över kladdkakan och låt den stå i kylen i minst 3 timmar.
  • Toppa med färska bär - Ät och njut!

Varmt välkomna till Hälsobak! Melissa heter jag och jobbar som receptkreatör samt matfotograf. På ett enkelt smidigt och sätt hoppas jag på att kunna inspirera er till att baka med mer näring och mindre socker – utan pekpinnar och förbud.

Senaste

Havrerutor med mörk choklad

Busenkla havrerutor som bakar tar några minuter att slänga ihop!

No bake tryffelpaj

Busenkel och supergod paj med chokladtryffel!

Brownie med jordnötssmörfrosting

Glutenfri brownie toppad med en riktigt god jordnötssmörfrosting!

Syltgrottor

Glutenfria samt bakade med mindre socker!

Pepparkaksbrownie med salt kola

Naturligt sötad brownie toppad med salt kola!

Boveteplättar

Plättar gjorda på bovetemjöl! Näringsrika och helt glutenfria.

Havre – & bovetevåfflor

Mättande och näringsrika våfflor gjorda på havre – & bovetemjöl.

Vanilj – & blåbärsmuffins

Perfekt till mellanmål!

Glutenfri brownie med cheesecake

En glutenfri brownie med cheesecake som är bakad med väldigt lite socker!

Browniebollar på svarta bönor

Supergoda och väldigt enkla att göra!

Populärt just nu

Morotskaka

Näringsrik morotskaka bakad med mindre socker!

Vanilj – & blåbärsmuffins

Perfekt till mellanmål!

Chokladpudding på chiafrön

Chiapudding som smakar chokladpudding!

Nyhetsbrev

Du kanske också gillar