Det absolut bästa och näringsrikaste sättet att ersätta mjöl i kladdkakor är att använda sig av svarta bönor! Tro det eller ej men det blir riktigt, riktigt gott. Kladdkakan är sötad med dadlar, kokossocker och lite vaniljsocker. Servera den tillsammans med grädde och färska bär! Eller varför inte lite glass?
Kladdkakan mår bäste efter en natt i kylen så jag rekommenderar att du gör den dagen innan servering.
Mjökfri kladdkaka
Ingredienser
- 125 gram smör
- 1 paket kokta svarta bönor (320 g avrunnen vikt)
- 10 färska och urkänade dadlar
- 0,75 dl kokossocker
- 0,75 dl kakao
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 krm salt
- 2 ägg
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft och klä en springform (20 cm) med bakplåtspapper.
- Smält smöret. Mixa därefter ner dadlar och svarta bönor så gott det går.
- Vänd ner resterande ingredienser och häll smeten i din springform.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 18-25 minuter. Kladdkakan ska ha fasta kanter men kladdig mitten.
- Låt svalna helt och ställ sedan in kladdkakan i kylen i minst 6 timmar men gärna över natten.
- Serveras tillsammans med grädde och färska bär.