Morotskaka

Näringsrik morotskaka bakad med mindre socker!

Min variant på morotskaka är bakad med mer näring och mindre socker. Inte nog med det – den är också hur god som helst! Om det är någon kaka jag lite spontant skulle slänga ihop när fikagästerna kikar in så är det denna. Den tar inte allt för lång tid att göra och morotskaka brukar uppskattas av dom flesta, både stora och små.

Det funkar utmärkt att byta ut strösockret mot sockerersättning och florsockret mot sukrinmellis.

Morotskaka

Skriv ut receptet
Förberedelser 25 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 55 minuter
Portioner 14 bitar

Ingredienser

Mortoskaka

  • 4 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 4 dl havregryn (eller 3 dl havremjöl)
  • 0,75 dl kokosmjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 2,5 msk malen kanel
  • 1 msk malen kardemumma
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 tsk malen ingefära
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 dl mixad/mosad banan
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1,5 dl rapsolja
  • 3 dl finrivna morötter

Frosting

  • 400 gram färskost
  • 150 gram rumsvarmt smör, mjukt
  • 2 dl florsocker
  • Rivet skal från 2 lime

Instruktioner

Mortoskaka

  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft och klä en långpanna med måtten 20 x 30 cm.
  • Vispa ägg och strösocker poröst med en elvisp i minst 5 minuter.
  • Mixa havregrynen fint och blanda samman dom med resterande torra ingredienser.
  • Vänd försiktigt ner alla ingredienser förutom morötterna i äggfluffet. Tillsätt därefter morötterna.
  • Häll smeten i din långpanna och grädda i mitten av ugnen i cirka 20-25 minuter. Låt kakan svalna helt och gör undertiden frostingen.

Frosting

  • Vispa ihop färskost och smör krämigt och vänd försiktigt ner florsockret.
  • Fördela glasyren över kakan, strö över rivet skal från lime, skär upp i bitar, ät och njut!

Varmt välkomna till Hälsobak! Melissa heter jag och jobbar som receptkreatör samt matfotograf. På ett enkelt smidigt och sätt hoppas jag på att kunna inspirera er till att baka med mer näring och mindre socker – utan pekpinnar och förbud.

Senaste

Frozen yoghurt cup

Perfekt mellis-snacks!

Sockerkaka med mandelmjöl

En glutenfri sockerkaka bakad med mandelmjöl!

Falsk lakritsfudge

Sötade med dadlar, mörk choklad och lite lakritsströssel.

Mjölfri kladdkaka med kokostosca

En otroligt god och mjölfri kladdkaka toppad med kokostosca!

Brownie med cornflakes i salt kola

En glutenfri och naturligt sötad brownie toppad med cornflakes i salt kola!

Havre – & bovetevåfflor

Mättande och näringsrika våfflor gjorda på havre – & bovetemjöl.

Havrelimpa med kvarg

Ett bröd bakat utan vetemjöl!

Chokladpudding på chiafrön

Chiapudding som smakar chokladpudding!

Glutenfri brownie med vit choklad

En glutenfri och otroligt god brownie som till största delen är naturligt sötad med dadlar.

Populärt just nu

Vanilj – & blåbärsmuffins

Perfekt till mellanmål!

Chokladpudding på chiafrön

Chiapudding som smakar chokladpudding!

Nyhetsbrev

Du kanske också gillar