Min variant på morotskaka är bakad med mer näring och mindre socker. Inte nog med det – den är också hur god som helst! Om det är någon kaka jag lite spontant skulle slänga ihop när fikagästerna kikar in så är det denna. Den tar inte allt för lång tid att göra och morotskaka brukar uppskattas av dom flesta, både stora och små.
Det funkar utmärkt att byta ut strösockret mot sockerersättning och florsockret mot sukrinmellis.
Morotskaka
Ingredienser
Mortoskaka
- 4 ägg
- 1,5 dl strösocker
- 4 dl havregryn (eller 3 dl havremjöl)
- 0,75 dl kokosmjöl
- 1 msk fiberhusk
- 2,5 msk malen kanel
- 1 msk malen kardemumma
- 1 msk vaniljsocker
- 3 tsk malen ingefära
- 3 tsk bakpulver
- 2 dl mixad/mosad banan
- 2 dl turkisk yoghurt
- 1,5 dl rapsolja
- 3 dl finrivna morötter
Frosting
- 400 gram färskost
- 150 gram rumsvarmt smör, mjukt
- 2 dl florsocker
- Rivet skal från 2 lime
Instruktioner
Mortoskaka
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft och klä en långpanna med måtten 20 x 30 cm.
- Vispa ägg och strösocker poröst med en elvisp i minst 5 minuter.
- Mixa havregrynen fint och blanda samman dom med resterande torra ingredienser.
- Vänd försiktigt ner alla ingredienser förutom morötterna i äggfluffet. Tillsätt därefter morötterna.
- Häll smeten i din långpanna och grädda i mitten av ugnen i cirka 20-25 minuter. Låt kakan svalna helt och gör undertiden frostingen.
Frosting
- Vispa ihop färskost och smör krämigt och vänd försiktigt ner florsockret.
- Fördela glasyren över kakan, strö över rivet skal från lime, skär upp i bitar, ät och njut!