Morotskaka

Näringsrik morotskaka bakad med mindre socker!

Min variant på morotskaka är bakad med mer näring och mindre socker. Inte nog med det – den är också hur god som helst! Om det är någon kaka jag lite spontant skulle slänga ihop när fikagästerna kikar in så är det denna. Den tar inte allt för lång tid att göra och morotskaka brukar uppskattas av dom flesta, både stora och små.

Det funkar utmärkt att byta ut strösockret mot sockerersättning och florsockret mot sukrinmellis.

Morotskaka

Skriv ut receptet
Förberedelser 25 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 55 minuter
Portioner 14 bitar

Ingredienser

Mortoskaka

  • 4 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 4 dl havregryn (eller 3 dl havremjöl)
  • 0,75 dl kokosmjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 2,5 msk malen kanel
  • 1 msk malen kardemumma
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 tsk malen ingefära
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 dl mixad/mosad banan
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1,5 dl rapsolja
  • 3 dl finrivna morötter

Frosting

  • 400 gram färskost
  • 150 gram rumsvarmt smör, mjukt
  • 2 dl florsocker
  • Rivet skal från 2 lime

Instruktioner

Mortoskaka

  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft och klä en långpanna med måtten 20 x 30 cm.
  • Vispa ägg och strösocker poröst med en elvisp i minst 5 minuter.
  • Mixa havregrynen fint och blanda samman dom med resterande torra ingredienser.
  • Vänd försiktigt ner alla ingredienser förutom morötterna i äggfluffet. Tillsätt därefter morötterna.
  • Häll smeten i din långpanna och grädda i mitten av ugnen i cirka 20-25 minuter. Låt kakan svalna helt och gör undertiden frostingen.

Frosting

  • Vispa ihop färskost och smör krämigt och vänd försiktigt ner florsockret.
  • Fördela glasyren över kakan, strö över rivet skal från lime, skär upp i bitar, ät och njut!

Varmt välkomna till Hälsobak! Melissa heter jag och jobbar som receptkreatör samt matfotograf. På ett enkelt smidigt och sätt hoppas jag på att kunna inspirera er till att baka med mer näring och mindre socker – utan pekpinnar och förbud.

Senaste

Overnight oat med äpple – & kanel

En supergod overnight oat med kanel & äpple!

Frozen yoghurt cup

Perfekt mellis-snacks!

Grilloumiemacka

Glutenfri grilloumiemacka! Otroligt god och mättande.

Mjölfri kladdkaka med kokostosca

En otroligt god och mjölfri kladdkaka toppad med kokostosca!

Chocolate overnight oat

Overnight oat med smak av mycket choklad!

Äppelpajkladdkaka

Glutenfri och naturligt sötad.

Snickerspannacotta

Snickerspannacotta sötad med kokossocker och mörk choklad!

Falsk lakritsfudge

Sötade med dadlar, mörk choklad och lite lakritsströssel.

Glutenfri brownie med cheesecake

En glutenfri brownie med cheesecake som är bakad med väldigt lite socker!

Havre – & bovetevåfflor

Mättande och näringsrika våfflor gjorda på havre – & bovetemjöl.

Populärt just nu

Chokladpudding på chiafrön

Chiapudding som smakar chokladpudding!

Vanilj – & blåbärsmuffins

Perfekt till mellanmål!

Nyhetsbrev

Du kanske också gillar