Näringsrik silviakaka

Glutenfri samt bakad med mindre socker!

Silviakaka, en kär gammal klassiker som alltid blir en stor-favorit vid fikabordet. Min variant är bakad med havre & kokosmjöl samt mindre socker. En del av sockret har jag ersatt med banan vilket gör kakan ännu saftigare – oroa er inte, den smakar inte banan!

Bitarna som blir över rekommenderar jag att du fryser in då glutenfria bakverk har en tändes till att bli torra fortare.

Näringsrik silviakaka

Skriv ut receptet
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 50 minuter

Ingredienser

Mjuk kaka

  • 150 gram smör
  • 4 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 3,5 dl glutenfria havregryn
  • 0,75 dl kokosmjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 2 dl mosad/mixad banan

Glasyr

  • 150 gram smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker

Topping

  • 2 dl riven kokos

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft och klä en liten långpanna med måtten 20 x 30 cm med bakplåtspapper.
  • Smält smöret till kakan och ställ det åt sidan
  • Vispa ägg och strösocker riktigt poröst cirka 5-8 minuter med elvisp.
  • Mixa havregrynen fint och blanda samman dom med resterande torra ingredienser.
  • Vänd ner alla ingredienser i äggvispet och vänd försiktigt ihop smeten med hjälp av en slickepott.
  • Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 20-25 minuter.

Glasyr

  • När kakan svalna gör du glasyren. Smält smöret tillsammans med strösockret och låt det puttra på låg värme i några minuter.
  • Ta av kastrullen från spisen och vispa ner äggulorna samt vaniljsockret.
  • Häll glasyren över kakan, strö över riven kokos och låt den stelna helt i kylen.

Varmt välkomna till Hälsobak! Melissa heter jag och jobbar som receptkreatör samt matfotograf. På ett enkelt smidigt och sätt hoppas jag på att kunna inspirera er till att baka med mer näring och mindre socker – utan pekpinnar och förbud.

Senaste

Glutenfria saffransvåfflor

Saffransvåfflor gjorda på havremjöl & bovetemjöl!

Smulig äppelpaj med flingsalt

Glutenfri smulpaj med äpplen!

Falsk lakritsfudge

Sötade med dadlar, mörk choklad och lite lakritsströssel.

Limekladdkaka med jordgubbsmousse

Glutenfri och bakad med mindre socker!

Naturligt sötade kanelbullar med fullkorn

Kanelbullar sötade med dadlar och agavesirap.

Glutenfri mazarinkaka med apelsin

Saftig och glutenfri mazarinkaka smaksatt med apelsin!

Hallonpajkladdkaka

Glutenfri samt bakad med mindre socker!

Halloumiwrap med basilikahummus

Wrap fylld med grönsaker, halloumi och basilikahummus!

Halloumi – & mortosbiffar

Lakto-ovo-vegetariskt

Populärt just nu

Vanilj – & blåbärsmuffins

Perfekt till mellanmål!

Morotskaka

Näringsrik morotskaka bakad med mindre socker!

Chokladpudding på chiafrön

Chiapudding som smakar chokladpudding!

Nyhetsbrev

Du kanske också gillar