Naturligt sötade kanelbullar med fullkorn

Kanelbullar sötade med dadlar och agavesirap.

Kanelbullar, livets godaste bullar! Eller hur? Dessa kanelbullar är bakade med lite extra fullkorn och är naturligt sötade med dadlar samt agavesirap – om du bortser från pärlsockret så att säga. Otroligt goda och uppskattade av både stora och små!

ATT TÄNKA PÅ:

  • En bulldeg behöver knådas länge, gärna i en maskin på låg hastighet cirka 10-15 minuter. Det är undertiden degen knådas som det skapas glutentrådar. Ju starkare glutentrådar desto saftigare bullar!
  • Du vet att degen är färdigknådad när den är lite glansig.
  • Om degen drar ihop sig när du kavlar ut den så låt den vila lite till.
  • Du vet att kanelbullarna är färdigjästa om degen försiktigt ”studsar” tillbaka när du trycker på den.

Naturligt sötade kanelbullar med fullkorn

Skriv ut receptet
Förberedelser 40 minuter
Tillagningstid 3 t
Total tid 3 t 40 minuter
Portioner 15 bullar

Ingredienser

Vetedeg

  • 25 gram jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 75 gram smör
  • 2 msk agavesirap
  • 0,5 msk nystött kardemumma
  • 6 dl kärnvetemjöl med fullkorn (kungsörnen)
  • 0,5 tsk salt

Fyllning

  • 75 gram smör, mjukt
  • 0,5 dl agavesirap
  • 15 färska och urkänade dadlar.
  • 2,5 msk kanel
  • 2 msk vatten

Topping

  • 1 uppvispat ägg
  • Pärlsocker

Instruktioner

  • Smula ner jästen i en bunke.
  • ärm mjölken till 37 grader (fingervarmt) och häll över jästen. Rör om tills jästen löst upp sig helt.
  • Tillsätt smör i bitar, agavesirap, kardemumma och hälften av mjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt sedan resten av mjölet samt saltet.
  • Knåda degen väl på låg hastighet i maskin cirka 10 minuter eller för hand 15 minuter.
  • Låt degen vila under en bakduk i cirka 25 minuter. Gör undertiden fyllningen.
  • Mixa samman samtliga ingredienser till fyllningen och ställ åt sidan.
  • Stjälp upp degen på ett bakbord och kavla ut den till en stor rektangel, cirka 25x50 cm.
  • Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik den sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lätt på ovansidan.
  • Skär 1 cm tunna remsor längs med långsidan. Ta 2 remsor och snurra ihop dom till ett nystan.
  • Lägg bullarna på en plåt och låt dom jäsa under bakduk i cirka 1,5-2 timmar. När det är cirka 30 minuter kvar sätter du ugnen på 210 grader varmluft.
  • Pensla på ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter.

Varmt välkomna till Hälsobak! Melissa heter jag och jobbar som receptkreatör samt matfotograf. På ett enkelt smidigt och sätt hoppas jag på att kunna inspirera er till att baka med mer näring och mindre socker – utan pekpinnar och förbud.

Senaste

Sockerkaka med mandelmjöl

En glutenfri sockerkaka bakad med mandelmjöl!

Mazarinkladdkaka med hallon

Glutenfri mazarinkladdkaka med hallon!

Kladdkaka med jordnötssmör

En glutenfri kladdkaka med mycket jordnötssmör!

Glutenfri mazarinkaka med apelsin

Saftig och glutenfri mazarinkaka smaksatt med apelsin!

No bake tryffelpaj

Busenkel och supergod paj med chokladtryffel!

Limekladdkaka med jordgubbsmousse

Glutenfri och bakad med mindre socker!

Kesobröd långpanna

Busenkelt och mjölfritt bröd!

Snickers bars

Busenkla och goda snickersbars sötade med honung, dadlar och mörk choklad.

Glutenfria spröda havrekakor

Glutenfria spröda havrekakor!

Morotskaka

Näringsrik morotskaka bakad med mindre socker!

Populärt just nu

Morotskaka

Näringsrik morotskaka bakad med mindre socker!

Chokladpudding på chiafrön

Chiapudding som smakar chokladpudding!

Vanilj – & blåbärsmuffins

Perfekt till mellanmål!

Nyhetsbrev

Du kanske också gillar