Naturligt sötade semlor med fullkorn

Naturligt sötade semlor bakade med lite extra fullkorn!

Semlor, det bästa som finns i bakvärlden om ni frågar mig! Jag blir lite som ett barn på julafton när semmelsäsongen närmar   sig. Mina semlor är naturligt sötade och bakade med lite extra fullkorn. Mandelmassan har ett härligt tuggmotstånd med mycket smak av mandel.

För veganska semlor:
Byt ut smöret mot växtbaserat smör och mjölken mot växtbaserad mjölk – Soja eller havremjölk.
Penslar bullarna med växtbaserad mjölk och använd dig av växt baserad grädde istället för vanlig grädde – soja eller havre.
För glutenfria semlor:
Byt ut vetemjölet mot cirka 7-8 dl glutenfri mjölmix (420 g) samt 1 msk fiberhusk. Fiberhusken tillsätter du efter att du löst upp jästen i mjölken – rör om noggrant.

Naturligt sötade semlor med fullkorn

Skriv ut receptet
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 3 t
Total tid 3 t 30 minuter
Portioner 9 stora semlor

Ingredienser

Semmelbullar

  • 25 gram jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 75 gram rumsvarmt smör, mjukt
  • 0,5 dl agavesirap
  • 1 msk nystött kardemumma
  • 0,5 tsk salt
  • 6 dl kärnvetemjöl med fullkorn (kungsörnen)
  • 1 uppvispat ägg till pensling

Mandelmassa

  • 100 gram sötmandel
  • 8 färska och urkänade dadlar
  • 2-3 msk vispgrädde
  • 1-2 krm bittermandelarom
  • En nypa salt

Fyllning

  • 4 dl vispgrädde

Instruktioner

Vetedeg

  • Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt) och häll över jästen, rör om tills jästen löst upp sig helt.
  • Tillsätt smör i bitar, agavesirap, kardemumman och hälften av mjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt sedan resten av mjölet samt saltet.
  • Knåda degen väl på låg hastighet i maskin cirka 10 minuter eller för hand 15 minuter.
  • Låt degen vila under en bakduk i 25 minuter.
  • Dela degen i 10 delar. Rulla till runda bollar och lägg dom på en plåt. Låt jäsa under en bakduk till dubbel storlek. Cirka 1,5-2 timmar.
  • När bullarna jäst klart sätter du ugnen på 200 grader varmluft och penslar dom med ägg. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter. Låt svalna.

Mandelmassa

  • Lägg mandlarna tillsammans med dadlarna och en nypa salt i en matberedare och mixa tills det är lite chrunch i mandelmassan. Tillsätt sedan grädde tills du nått en önskad konsistens och smaka av med bittermandelarom.

Montering

  • Vispa grädden och klipp triangulära lock i dina bullar. Fyll bullarna med mandelmassa och vispgrädde. Lägg på locket - Ät och njut!

Anteckning

Bullarna du inte tänker använda direkt rekommenderar jag att du fryser in. Mandelmassan klarar sig upp till en vecka i kylen. Den kan bli lite fastare med tiden men då är det bara att tillsätta lite mer vispgrädde.

Varmt välkomna till Hälsobak! Melissa heter jag och jobbar som receptkreatör samt matfotograf. På ett enkelt smidigt och sätt hoppas jag på att kunna inspirera er till att baka med mer näring och mindre socker – utan pekpinnar och förbud.

Senaste

Chokladpudding på chiafrön

Chiapudding som smakar chokladpudding!

Fiberrika pepparkaksbollar

Naturligt sötade pepparkaksbollar!

Havrelimpa med kvarg

Ett bröd bakat utan vetemjöl!

Kesomuffins

Glutenfria kesomuffins sötade med honung och banan!

Jordgubb – & rabarberpaj

Glutenfri och sötad med kokossocker, honung samt lite vaniljsocker.

Chokladbollsgrottor med kola

Chokladbollar med kola, hur trevligt? Jag såg dessa hos Camilla Hamid och kände direkt att jag var tvungen att göra min egna variant. Mina...

Snabba havrefrallor

Supersnabba havrefrallor utan mjöl!

Kanelbullemums

Näringsrika, glutenfria och bakade med mindre socker!

Naturligt sötade vaniljbullar

Naturligt sötade vaniljbullar bakade med lite extra fullkorn!

Populärt just nu

Chokladpudding på chiafrön

Chiapudding som smakar chokladpudding!

Morotskaka

Näringsrik morotskaka bakad med mindre socker!

Vanilj – & blåbärsmuffins

Perfekt till mellanmål!

Nyhetsbrev

Du kanske också gillar