Naturligt sötade vaniljbullar

Naturligt sötade vaniljbullar bakade med lite extra fullkorn!

Vaniljbullar hörni! Hur härligt? Det både smakar och luktar magiskt. Mina vaniljbullar är naturligt sötade med dadlar och agavesirap (minus pärlsockret såklart) samt bakade med lite extra fullkorn. För att få till den där goda vaniljsmaken så har jag använt mig av vaniljpulver. Vaniljpulver finns att köpa i välsorterade matbutiker.

ATT TÄNKA PÅ:

  • En bulldeg behöver knådas länge, gärna i en maskin på låg hastighet cirka 10-15 minuter. Det är undertiden degen knådas som det skapas glutentrådar. Ju starkare glutentrådar desto saftigare bullar!
  • Du vet att degen är färdigknådad när den är lite glansig.
  • Om degen drar ihop sig när du kavlar ut den så låt den vila lite till.
  • Du vet att kanelbullarna är färdigjästa om degen försiktigt ”studsar” tillbaka när du trycker på den.

Naturligt sötade vaniljbullar

Skriv ut receptet
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 2 t
Total tid 2 t 20 minuter

Ingredienser

Vetedeg

  • 25 gram jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 75 gram rumsvarmt smör, mjukt
  • 2 msk agavesirap
  • 6 dl kärnvetemjöl med fullkorn (kungsörnen)
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 0,5 tsk salt

Vaniljfyllning

  • 75 gram rumsvarmt smör, mjukt
  • 0,5 dl agavesirap
  • 15 färska och urkänade dadlar
  • 1 tsk vaniljpulver
  • Eventuellt lite vatten

Instruktioner

  • Smula ner jästen i en bunke.
  • Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt) och häll mjölken över jästen. Rör om tills det lösts upp sig helt.
  • Tillsätt smör i bitar, agavesirap, vaniljpulver och hälften av mjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt sedan resten av mjölet samt saltet. 
  • Knåda degen väl på låg hastighet i maskin cirka 10 minuter eller för hand 15 minuter. 
  • Låt degen vila under en bakduk i cirka 25 minuter. Gör undertiden fyllningen. 
  • Mixa samman samtliga ingredienser till fyllningen och ställ åt sidan. 
  • Stjälp upp degen på ett bakbord och kavla ut den till en stor rektangel, cirka 25×50 cm. 
  • Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik den sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lätt på ovansidan. 
  • Skär 1 cm tunna remsor längs med långsidan. Ta 2 remsor och snurra ihop dom till ett nystan. 
  • Lägg bullarna på en plåt och låt dom jäsa under bakduk i cirka 1,5-2 timmar. När det är cirka 30 minuter kvar sätter du ugnen på 210 grader varmluft. 
  • Pensla på ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter. Ät och njut!

Varmt välkomna till Hälsobak! Melissa heter jag och jobbar som receptkreatör samt matfotograf. På ett enkelt smidigt och sätt hoppas jag på att kunna inspirera er till att baka med mer näring och mindre socker – utan pekpinnar och förbud.

Senaste

Amerikanska havrepannkakor

Amerikanska pannkakor gjorda på havremjöl istället för vetemjöl!

Limekladdkaka med jordgubbsmousse

Glutenfri och bakad med mindre socker!

Mjölfri kladdkaka

Det absolut bästa och näringsrikaste sättet att ersätta mjöl i kladdkakor är att använda sig av svarta bönor! Tro det eller ej men det blir riktigt,...

Kladdkaka med jordnötssmörpannacotta

Glutenfri samt naturligt sötad med dadlar och kokossocker!

Smulig äppelpaj med flingsalt

Glutenfri smulpaj med äpplen!

Kaffebrownie

En riktigt drömgod brownie om du som jag älskar choklad och kaffe tillsammans! Älskar du inte kaffe (hur man nu inte kan göra det?) så är det bara...

Snickerspannacotta

Snickerspannacotta sötad med kokossocker och mörk choklad!

Mjölfri kladdkaka med kokostosca

En otroligt god och mjölfri kladdkaka toppad med kokostosca!

Populärt just nu

Morotskaka

Näringsrik morotskaka bakad med mindre socker!

Chokladpudding på chiafrön

Chiapudding som smakar chokladpudding!

Vanilj – & blåbärsmuffins

Perfekt till mellanmål!

Nyhetsbrev

Du kanske också gillar