Naturligt sötade vaniljbullar

Naturligt sötade vaniljbullar bakade med lite extra fullkorn!

Vaniljbullar hörni! Hur härligt? Det både smakar och luktar magiskt. Mina vaniljbullar är naturligt sötade med dadlar och agavesirap (minus pärlsockret såklart) samt bakade med lite extra fullkorn. För att få till den där goda vaniljsmaken så har jag använt mig av vaniljpulver. Vaniljpulver finns att köpa i välsorterade matbutiker.

ATT TÄNKA PÅ:

  • En bulldeg behöver knådas länge, gärna i en maskin på låg hastighet cirka 10-15 minuter. Det är undertiden degen knådas som det skapas glutentrådar. Ju starkare glutentrådar desto saftigare bullar!
  • Du vet att degen är färdigknådad när den är lite glansig.
  • Om degen drar ihop sig när du kavlar ut den så låt den vila lite till.
  • Du vet att kanelbullarna är färdigjästa om degen försiktigt ”studsar” tillbaka när du trycker på den.

Naturligt sötade vaniljbullar

Skriv ut receptet
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 2 t
Total tid 2 t 20 minuter

Ingredienser

Vetedeg

  • 25 gram jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 75 gram rumsvarmt smör, mjukt
  • 2 msk agavesirap
  • 6 dl kärnvetemjöl med fullkorn (kungsörnen)
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 0,5 tsk salt

Vaniljfyllning

  • 75 gram rumsvarmt smör, mjukt
  • 0,5 dl agavesirap
  • 15 färska och urkänade dadlar
  • 1 tsk vaniljpulver
  • Eventuellt lite vatten

Instruktioner

  • Smula ner jästen i en bunke.
  • Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt) och häll mjölken över jästen. Rör om tills det lösts upp sig helt.
  • Tillsätt smör i bitar, agavesirap, vaniljpulver och hälften av mjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt sedan resten av mjölet samt saltet. 
  • Knåda degen väl på låg hastighet i maskin cirka 10 minuter eller för hand 15 minuter. 
  • Låt degen vila under en bakduk i cirka 25 minuter. Gör undertiden fyllningen. 
  • Mixa samman samtliga ingredienser till fyllningen och ställ åt sidan. 
  • Stjälp upp degen på ett bakbord och kavla ut den till en stor rektangel, cirka 25×50 cm. 
  • Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik den sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lätt på ovansidan. 
  • Skär 1 cm tunna remsor längs med långsidan. Ta 2 remsor och snurra ihop dom till ett nystan. 
  • Lägg bullarna på en plåt och låt dom jäsa under bakduk i cirka 1,5-2 timmar. När det är cirka 30 minuter kvar sätter du ugnen på 210 grader varmluft. 
  • Pensla på ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter. Ät och njut!

Varmt välkomna till Hälsobak! Melissa heter jag och jobbar som receptkreatör samt matfotograf. På ett enkelt smidigt och sätt hoppas jag på att kunna inspirera er till att baka med mer näring och mindre socker – utan pekpinnar och förbud.

Senaste

Limekladdkaka med jordgubbscheesecake

Glutenfri och bakad med mindre socker!

Naturligt sötade semlor med fullkorn

Naturligt sötade semlor bakade med lite extra fullkorn!

Banan – & kesoplättar i ugn

Busenkla plättar som görs i ugnen!

Kolapannacotta

Naturligt sötad pannacotta!

Chokladsbollsrutor med chokladtryffel

Sötade med dadlar, mörk choklad & lite kokossocker.

5 minuters äppelpaj

Äppelpaj på fem minuter som passar både till mellanmål och dessert!

Havreugnspannkaka i långpanna

En havreugnspannkaka utan vetemjöl. Barnens favorit!

Naturligt sötade frökakor

Naturligt sötade frökakor proppade med vitaminer och mineraler.

No bake tryffelpaj

Busenkel och supergod paj med chokladtryffel!

Glutenfria spröda havrekakor

Glutenfria spröda havrekakor!

Populärt just nu

Vanilj – & blåbärsmuffins

Perfekt till mellanmål!

Morotskaka

Näringsrik morotskaka bakad med mindre socker!

Chokladpudding på chiafrön

Chiapudding som smakar chokladpudding!

Nyhetsbrev

Du kanske också gillar