Denna brownien har allt! Choklad, pepparkakssmak och salt kola. Rena rama drömmen! Den är naturligt sötad med dadlar, kokossocker och lite honung och inte nog med det – den är också helt glutenfri! Jag skulle nog säga att detta är ett måste att baka inför jul. En garanterad succé på fikabordet!
Jag rekommenderar att du gör denna dagen innan servering. Då får den stå och gotta till sig lite extra i kylen vilket bara gör den ännu godare!
Ingredienser
Pepparkaksbrownie
- 100 gram smör
- 18 färska och urkärnade dadlar
- 3 ägg
- 1,5 dl mandelmjöl
- 3 tsk kanel
- 2,5 tsk kardemumma
- 1,5 tsk ingefära
- 1 tsk kryddnejlika
- 0,5 dl kakao
- 1 krm salt
Salt kola
- 1,5 dl vispgrädde
- 50 gram smör
- 0,5 dl honung
- 4 msk kokossocker
Topping
- Flingsalt
Instruktioner
- Sätt ugnen på 160 grader varmluft.
- Smält smöret till brownien och låt det svalna.
- Mixa ner dadlarna så gott det går och tillsätt sedan äggen, mixa noggrant.
- Vänd ner resterande ingredienser till brownien.
- Klä en brödform (1,5 l) och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen i 18-20 minuter. Låt svalna helt.
- Koka upp samtliga ingredienser till kolan och låt den sedan sjuda i cirka 15 minuter på låg värme. Rör om då och då. Låt svalna en aningen.
- Häll kolan över den kalla brownien, strö över flingsalt och låt stå i kylen ytterligare 1 timme.