Pepparkaksbrownie med salt kola

Naturligt sötad brownie toppad med salt kola!

Denna brownien har allt! Choklad, pepparkakssmak och salt kola. Rena rama drömmen! Den är naturligt sötad med dadlar, kokossocker och lite honung och inte nog med det – den är också helt glutenfri! Jag skulle nog säga att detta är ett måste att baka inför jul. En garanterad succé på fikabordet!

Jag rekommenderar att du gör denna dagen innan servering. Då får den stå och gotta till sig lite extra i kylen vilket bara gör den ännu godare!

Skriv ut receptet
Förberedelser 40 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 1 t
Portioner 8 bitar

Ingredienser

Pepparkaksbrownie

  • 100 gram smör
  • 18 färska och urkärnade dadlar
  • 3 ägg
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 3 tsk kanel
  • 2,5 tsk kardemumma
  • 1,5 tsk ingefära
  • 1 tsk kryddnejlika
  • 0,5 dl kakao
  • 1 krm salt

Salt kola

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 50 gram smör
  • 0,5 dl honung
  • 4 msk kokossocker

Topping

  • Flingsalt

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 160 grader varmluft. 
  • Smält smöret till brownien och låt det svalna.
  • Mixa ner dadlarna så gott det går och tillsätt sedan äggen, mixa noggrant.
  • Vänd ner resterande ingredienser till brownien.
  • Klä en brödform (1,5 l) och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen i 18-20 minuter. Låt svalna helt.
  • Koka upp samtliga ingredienser till kolan och låt den sedan sjuda i cirka 15 minuter på låg värme. Rör om då och då. Låt svalna en aningen.
  • Häll kolan över den kalla brownien, strö över flingsalt och låt stå i kylen ytterligare 1 timme.

Varmt välkomna till Hälsobak! Melissa heter jag och jobbar som receptkreatör samt matfotograf. På ett enkelt smidigt och sätt hoppas jag på att kunna inspirera er till att baka med mer näring och mindre socker – utan pekpinnar och förbud.

Senaste

Kärleksmumskladdkaka

Glutenfri och sötad med dadlar, vaniljsocker samt mörk choklad!

Brownie med jordnötssmörfrosting

Glutenfri brownie toppad med en riktigt god jordnötssmörfrosting!

Morotskaka

Näringsrik morotskaka bakad med mindre socker!

Glutenfri mazarinakaka

Glutenfri mazarinkaka som bakas i en springform! Otroligt god!

Keso med snabb äppelpaj

Keso med snabb äppelpaj som funkar utmärkt till mellanmål!

Knäckig blåbärspaj

En otroligt god och knäckig blåbärspaj utan tillsatt socker.

Smulig äppelpaj med flingsalt

Glutenfri smulpaj med äpplen!

Mazarinkladdkaka med hallon

Glutenfri mazarinkladdkaka med hallon!

Kladdkaka i glas med kola – & färskost

Världens godaste dessert! Glutenfri och sötad med honung, kokossocker samt mörk choklad.

Kesomuffins

Glutenfria kesomuffins sötade med honung och banan!

Populärt just nu

Vanilj – & blåbärsmuffins

Perfekt till mellanmål!

Chokladpudding på chiafrön

Chiapudding som smakar chokladpudding!

Morotskaka

Näringsrik morotskaka bakad med mindre socker!

Nyhetsbrev

Du kanske också gillar